Sunnuntai kuulumiset ja pohdiskelut

Helou,

Mulla oli eilen super vauhdikas ja hauska päivä. Lähdimme muutaman ystäväni kanssa suppailemaan muutamaksi tunniksi. Vuokrattiin SUP -laudat Vaasan Hietasaaren SUP stationilta. Aurinkoinen päivä oli nappi valinta tälle aktiviteetille, nimittäin rusketus oli taattu. Ne jotka eivät ole vielä kokeillu, niin vinkkinä että rohkeasti vaan kokeilemaan. Suppailu on tehokasta liikuntaa, mutta samalla rentoa kesäpuuhaa. Se on itsestä kiinni miten sen haluaa tehdä.





Tällä hetkellä katson Fifa World Cup finaalia ja mulle tuli tätä peliä katsoessa mieleen että pelataankohan MM kisoja tulevaisuudessa sekajoukkueina. Tällä hetkellä on lajiteltu miesten ja naisten kisat erikseen (ymmärrettävistä syistä). Mutta ajatus pelkistä henkilöistä ilman luokittelua naisiksi ja miehiksi on alkanut olemaan pinnalla.

Kun olin päiväkodissa töissä, huomasin että lapset itse luokittelevat itsensä tytöiksi ja pojiksi. Minulle selitettiin kuinka pojat eivät pukeudu mekkoihin, vain tytöt. Mitäpä minä olen sitä sitten kiistämään, totuushan tulee lasten suusta.

Omasta mielestäni yleistäminen on kauhea rikos. Tytöt ovat sellaisia ja pojat toisenlaisia... Ei, vaan jokainen on omanlaisensa. Omasta mielestäni silti voi olla naisia, miehiä, tyttöjä ja poikia, ei vain tarvitse olla samanlainen kuin muut samaa sukupuolta edustavat. Ymmärrän kuitenkin hyvin senkin etteivät kaikki halua luokitella itseään naiseksi tai mieheksi. Fyysinen sukupuoli ei ole yksin kromosomien summa. Usein se ei ole niin mustavalkoista. Rajat sukupuolien välillä voivat olla hyvinkin häilyvät.

Oma kohtaisesta kokemuksestani jaan teille yhden hirveän tyttö-poika jaottelun ala-aste ajoilta. Olimme muistaakseni 4 -luokalla kun suunnitelmana oli luokkaretki (jo edesmenneeseen) Wasalandiaan. Olimme harjoittelemassa kevätjuhla esitystä, kun muutama poika luokaltani taisi käyttäytyä hieman huonosti (lauloivat jotenkin väärin tahallaan tai puhelivat keskenään). Tästä rangaistuksena kukaan poika ei saanut lähteä luokkaretkelle mukaan. Vain tytöt lähtivät, vaikka moni luokkaretkeltä poisjätetty poika oli käyttäytynyt yhtä esimerkillisesti kuin tytötkin.


No mutta takaisin jalkapalloon. Voi olla, ettei koskaan tulla näkemään samassa arvopelissä naisia miesten jukossa, enkä tiedä toivonko edes niin käyvän, pelit kun tuppaavat olemaan välillä väkivaltaisia ja naiset kuitenkin ruumiinrakenteeltaan usein pienempiä kuin miehet. Eivät aina, mutta usein. Tiedän itse edelleen syyllistyväni yleistämiseen sekä sukupuolijaotteluun, mutta opin koko ajan suhtautumaan neutraalimmin. Jokainen voisi yrittää suhtautua avoimin mielin ja ilman ennakkoluuloja. Uusia näkökulmia on hyvä olla ja jos jollain on oma mielipide tuokoon sen esille, kunhan ei ketään satuta sanoillaan.

Hyvää sunnuntain jatkoa kaikille!

Kommentit